ePrints.FRI - University of Ljubljana, Faculty of Computer and Information Science

Analiza slik celičnih jeder žleznega tkiva dojk z računalniškim vidom

Katarina Mele and Aleš Leonardis (2003) Analiza slik celičnih jeder žleznega tkiva dojk z računalniškim vidom. Elektrotehniški Vestnik, 70 (3). pp. 85-89.

[img] PDF
Download (4Kb)

  Abstract

  S člankom smo posegli na interdisciplinarno področje računalniskega vida in medicine. Analizirali smo slike vzorcev DCIS, eno izmed oblik raka na dojki. Segmentirali smo celična jedra in odkrivali grupe, v katere se ta jedra združujejo. Kriterij za diagnosticiranje raka je namreč poleg lastnosti jeder tudi oblika grup. Informacija o razporeditvi celičnih jeder v prostoru ter ponovljivost oblik, ki jih tvorijo maligni, potencialno maligni in normalni vodi, je pomembna za nadaljnje zdravljenje. Razvili smo postopek za odkrivanje robov celičnih tvorb. Pri tem uporabljamo postopke grupiranja s pomočjo požrešnega algoritma, relaksacije in preiskovanja grafov. Na koncu je podanih nekaj primerov uporabe postopka za iskanje robov na slikah celičnih jeder žleznega tkiva dojk. Prikazane so razlike med normalnimi in rakastimi vodi, ki smo jih opazili v postopku odkrivanja robov vodov. Na področju citometrije in DCIS je tak računalniško avtomatiziran pristop nov. Znano je namreč, da je predvsem ocena arhitekturnih značilnosti malignih tvorb slabo ponovljiva. Če bi jo objektivizirali s pomočjo programa za obdelavo arhitekture vodov, bi dobili bolj zanesljive in ponovljive informacije.

  Item Type: Article
  Keywords: računalniški vid, segmentacija, relaksacija, preiskovanje grafov, požrešni algoritem, diagnosticiranje raka na dojkah, citologija
  Language of Content: Slovenian
  Related URLs:
  URLURL Type
  http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50070&select=(id=3960660)Alternative location
  Institution: University of Ljubljana
  Department: Faculty of Computer and Information Science
  Divisions: Faculty of Computer and Information Science > Computer Vision Laboratory
  Item ID: 134
  Date Deposited: 16 Aug 2004
  Last Modified: 11 Dec 2013 09:25
  URI: http://eprints.fri.uni-lj.si/id/eprint/134

  Actions (login required)

  View Item