Leon Ropoša and Borut Batagelj and Franc Solina (2016) DOLOČANJE ODZIVA NA ZAUŽITO HRANO Z METODAMI ZA PREPOZNAVO OBRAZNEGA IZRAZA. In: rosus 2016, 17. marec 2016, Maribor.
Abstract
V članku opisujemo metodo za prepoznavo obraznega izraza da bi določili odziv testirane osebe na okus zaužite hrane. Trenutno obstaja zgolj nekaj podobnih raziskav, kjer so z uporabo obstoječe programske opreme, ki zna na obrazih ločiti med šestimi osnovnimi čustvi, iskali korelacijo med oceno hrane, ki jo je podal preizkuševalec, in njegovo reakcijo izraženo na obrazu. V naši raziskavi smo izdelali svojo metodo za prepoznavo čustev na obrazih in jo preizkusili na lastni bazi posnetkov okušanja hrane. Problem smo definirali kot dvorazredni klasifikacijski, torej, ali lahko s pomočjo prepoznave obraznega izraza ugotovimo, ali je osebi okus zaužite hrane všeč ali ne. Ločeno smo obravnavali odzive na zaužito hrano in zaužito pijačo. Dosegli smo dobre rezultate pri analizi obraznih odzivov na hrano in zelo dobre rezultate pri analizi obraznih odzivov na pijačo.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
Keywords: | računalniški vid, prepoznava obraznega izraza, detekcija čustev, ugotavljanja odziva na hrano, detekcija prekrivanja obraza |
Institution: | University of Ljubljana |
Department: | Faculty of Computer and Information Science |
Divisions: | Faculty of Computer and Information Science > Computer Vision Laboratory |
Item ID: | 3659 |
Date Deposited: | 15 Nov 2016 23:34 |
Last Modified: | 15 Nov 2016 23:34 |
URI: | http://eprints.fri.uni-lj.si/id/eprint/3659 |
---|
Actions (login required)