ePrints.FRI - University of Ljubljana, Faculty of Computer and Information Science

Gradnja globinskih panoramskih slik s postopkom mozaičenja

Peter Peer and Franc Solina (2001) Gradnja globinskih panoramskih slik s postopkom mozaičenja. Elektrotehniski vestnik / Electrotechnical Review, 68 (4). pp. 177-185.

[img]
Preview
PDF
Download (1126Kb)

  Abstract

  V clanku je predstavljen sistem za gradnjo globinskih panoramskih slik s postopkom mozaicenja standardnih slik zajetih z eno kamero. Zaradi odmika opticnega centra kamere iz sredisca vrtenja sistema, lahko z eno kamero zajamemo paralakso gibanja, ki omogoca stereo rekonstrukcijo. Panoramske slike ustvarimo tako, da rotacijsko roko vrtimo za kot, ki ustreza premiku za eno kolono zajete slike. Iz geometrije sistema je lepo razvidna enacba za izraˇcun globine. Za izracun globine pa moramo najti korespondencne tocke na paru stereo panoram, zato moramo izracunati epipolarno geometrijo. Izkaze se, da je epipolarna geometrija zelo enostavna v primeru racunanja rekonstrukcije na podlagi simetricnega para panoram. Simetricen par panoram dobimo, ce vzamemo enako oddaljeni koloni levo in desno od sredine zajete slike. Epipolarne premice simetricnih parov panoram so istolezne vrstice panoram. Teza clanka je predvsem v analizi zmogljivosti sistema. Sistem daje dobre rezultate pri rekonstrukciji majhnih prostorov.

  Item Type: Article
  Keywords: stereo vid, rekonstrukcija, panoramska slika, globinska slika, mozaičenje, paralaksa gibanja, epipolarna geometrija
  Language of Content: Slovenian and English
  Related URLs:
  URLURL Type
  http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50070&select=(id=2497876)Alternative location
  Institution: University of Ljubljana
  Department: Faculty of Computer and Information Science
  Divisions: Faculty of Computer and Information Science > Computer Vision Laboratory
  Item ID: 59
  Date Deposited: 14 Apr 2003
  Last Modified: 12 Dec 2013 10:06
  URI: http://eprints.fri.uni-lj.si/id/eprint/59

  Actions (login required)

  View Item